Назад
19.05.2023

Внезапната смърт на помощник пилота не е "извънредно обстоятелство"

Отмяната на полет поради неочаквана смърт на втория пилот не освобождава авиокомпанията от задължението ѝ да обезщети пътниците.

Съгласно решението на Съда по съединени дела C-156/22, C-157/22 и C-158/22 (TAP Portugal) такава смърт, макар и трагична, е присъща на нормалното упражняване на дейността на авиокомпанията. Смъртта е като всяко неочаквано заболяване, което може да засегне член на екипажа, чието присъствие е от съществено значение за полета. Такова неочаквано отсъствие поради болест или смърт на един или повече членове на персонала, чието присъствие е от съществено значение за изпълнението на полета, включително малко преди заминаването на този полет, е свързано с планирането на екипажа и работното време на персонала, които попадат в рамките на нормалното упражняване на дейността на въздушния превозвач.   

Следователно изводът е, че въздушният превозвач не е освободен от задължението си да обезщети пътниците за отмяната на полета. Съдът добавя, че фактът, че членът на екипажа е преминал напълно редовните медицински прегледи, предписани от приложимото законодателство, не може да постави под въпрос този извод, тъй като всяко лице може по всяко време неочаквано да се разболее или да умре.

Решението е достъпно на български тук.